<- Raki zapiekane a la bordeauxLista potraw z grupy: Owoce morza - bez rybRyz z owocami morza ->

PDF Drukuj

Rolada z czerwonym kawiorem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1874 razy.


15 szt. Czas przygotow. 25 min.
Ciasto:
2 jaja,
1 lyzeczka masla,
sol.
Nadzienie:
150 g czerwonego kawioru,
120 ml smietanki kremowki,
120 g tlustego twarozku smietankowego.


1. Jaja umuc, rozbic, oddzielic bialka. Z bialek ubic sztywna piane. Zoltka rozetrzec, dodac 2 szczypty soli, polaczyc delikatnie z piana z bialek.
2. Na rozgrzanej patelni o srednicy 20 cm roztopic lyzeczke masla i na malym
ogniu usmazyc omlet. Zdjac z patelni, zostawic do ochlodzenia.
3. 40 ml smietanki wlac do twarozku, dobrze wymieszac. Pozostala smietanke ubic
i delikatnie polaczyc z twarozkiem. Pod koniec dodac kawior.
4. Tak przygotowana mase twarozkowo-kawiorowa posmarowac omlet, nastepnie zwinac go w rulon, oziebic w lodowce.
5. Po wyjeciu z lodowki pociac ostrym nozem na plastry grubosci 1-1,5 cm. Podawac spiete wykalaczkami.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 20 "Kanapki i przekąski koktajlowe", strona 74.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności