Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2745 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.
1 kg kalmarow,
250 ml oleju,
150 g maki,
2 lyzki soli,
2 cytryny,
pieprz.
1. Kalmary oczyscic i natrzec sola, odstawic na kilkanascie minut w chlodne
miejsce.
2. Oplukac dokladnie z soli, zostawic do obciekniecia, suche pokroic na kawalki
3. Olej rozgrzac w glebokiej patelni. Kalmary obtoczyc w mace i zanurzac w goracym oleju, gdy nabiora zlocistego koloru wyjac lyzka durszlakowa.
4. Podawac gorace ze swiezo zmielonym pieprzem, udekorowane czastkami cytryny.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 34.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach