<- Sola zapiekana z owocami morzaLista potraw z grupy: Owoce morza - bez rybSushi z kawiorem ->

PDF Drukuj

Suflet z krabow

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1913 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 5 min.
225 g miesa z krabow,
3 lyzki tartego ementalera,
3 zoltka,
bialko z 4 jaj,
maslo do smarowania formy.
Beszamel:
300 ml mleka,
2 lyzki masla,
2 lyzki maki,
1 lyzeczka koncentratu pomidorowego,
1 lyzeczka musztardy,
kilka kropel sosu "Tabasco",
sol, pieprz.

1. Maslo stopic, dodac make i, ciagle mieszajac, trzymac na ogniu 2-3 min. Dodawac stopniowo gorace mleko i mieszac poki nie zgestnieje. Osolic, doprawic koncentratem pomidorowym, musztarda, sosem "Tabasco" i pieprzem.
2. Zoltka starannie rozetrzec w miseczce, po czym, stale mieszajac, dodawac
stopniowo cieply beszamel. Mieszac do uzyskania jednolitej masy. Polaczyc z
rozdrobnionym miesem z krabow i odstawic do ostygniecia.
3. Bialka ubic na sztywna piane i polaczyc delikatnie z uzyskana wczesniej masa. Przelozyc do natluszczonej i posypanej 1 lyzka tartego ementalera formy
sufletowej. Z wierzchu posypac reszta sera.
4. Piec 35 min w nagrzanym do temp. 180żC piekarniku. Wierzch sufletu powinien
sie zazlocic. Wyjac z formy i podawac od razu.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 4 "Kuchnia francuska I", strona 62.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności