<- Sushi z surowa ryba, kalmarem i krewetkaLista potraw z grupy: Owoce morza - bez rybSzaszlyczki z ryby i krewetek ->

PDF Drukuj

Szaszlyczki krewetkowe

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1992 razy.


30 szt. Czas przygotow. 30 min.
30 duzych krewetek (mrozonych lub swiezych),
3 mandarynki,
2 swieze brzoskwinie,
1 grejfrut malinowy.
Galaretka:
250 ml bialego wytrawnego wina,
2 lyzeczki zelatyny.

1. Swieze krewetki obrac, oczyscic, umyc w solonej wodzie. Wrzucic do wrzatku,
gotowac 2-3 min. Zostawic w wodzie do ostygniecia. (Krewetki mrozone sa juz
zwykle ugotowane.)
2. Mandarynki umyc, obrac, podzielic na czastki. Brzoskwinie umyc, obrac ze
skory, pokroic w kostke o boku 1,5 cm. Grejpfrut umyc, obrac, podzielic na
czastki. Kazda czastke podzielic na 3 kawalki.
3. Zelatyne moczyc 15 min w bialym winie. Nastepnie podgrzac wino, stale mieszajac, az do rozpuszczenia zelatyny. Ostudzic.
4. Na wykalaczki nabijac kolejno kawalki grejpfruta, krewetke z umieszczona w
jej wglebieniu kostke brzoskwini i czastke mandarynki.
5. Szaszlyczki polac plynna galaretka i wstawic do lodowki.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 20 "Kanapki i przekąski koktajlowe", strona 46.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności