Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2063 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.
16 duzych krewetek,
sol, pieprz,
swieze liscie pietruszki i koperku,
olej do smazenia.
Sos:
4 filety anchois,
3 lyzki oleju,
90 g masla,
2 zabki czosnku,
50 ml brandy,
1 lyzeczka musztardy,
1 lyzka soku cytrynowego.
1. Krewetki obrac ze skorupek, zostawiajac kawalek skorupki przy ogonku. Oczyscic, usunac czarna zylke, oplukac w osolonej wodzie.
2. Pietruszke i koperek umyc pod biezaca woda.
3. Nadziac po 4 krewetki na kazdy precik do szaszlykow. Osolic, posypac pieprzem.
4. Blache posmarowac olejem. Ulozyc na niej szaszlyki, pedzelkiem lekko natluscic. Wstawic do ogrzanego piekarnika, piec 8 min w temp. 180żC. W czasie
pieczenia obracac.
5. Przygotowac sos: na lyzce masla usmazyc obrany i posiekany czosnek. Dodac
brandy. Utrzec anchois z reszta masla. Dodac sok cytrynowy i musztarde. Wymieszac wszystkie skladniki sosu.
6. Sos wylac na talerze. Na sosie ulozyc szaszlyki, przybrac ziolami i od razu
podawac.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 27 "Ryby i owoce morza", strona 32.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach