<- Dorsz po rzymskuLista potraw z grupy: RybyDorsz w sosie "białe wino" ->

PDF Drukuj

Dorsz solony z polenta

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2515 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow, 2 godz. 10 min.
600 g wymoczonego solonego dorsza,
4 sardele,
350 g grubo mielonej maki kukurydzianej,
100 ml oliwy,
1 cebula,
2 zabki czosnku,
1/2 peczka siekanej zielonej pietruszki,
1 lyzka maki,
20 g masla,
40 g tartego parmezanu lub bryndzy,
250 ml bialego wytrawnego wina,
500 ml mleka,
1 lyzeczka mielonego cynamonu,
sol, pieprz.

1. Dorsza obrac ze skory, oplukac, odcisnac i pokroic na spore kawalki. Sardele
sprawic, umyc, wyfiletowac i pokroic w male kawalki. Cebule i czosnek obrac
i drobno posiekac.
2. Cebule i czosnek zrumienic w rondelku na silnie rozgrzanej oliwie. Dodac
sardele i podsmazac 5 min, delikatnie mieszajac. Dodac pietruszke i wino.
Gotowac na malym ogniu, poki wino nie odparuje. Dodac mleko, maslo i starannie wymieszac sos.
3. W podluznej, glebokiej rynience ulozyc dorsza. Oproszyc maka, osolic, doprawic pieprzem i cynamonem. Dodac parmezan i zalac sosem. Zapiekac w rozgrzanym do temp. 200żC piekarniku przez 40 min.
4. W pojemnym naczyniu zagotowac 1 l wody. Cienkim, jednostajnym strumieniem
wsypywac do wrzatku make kukurydziana, intensywnie mieszajac. Gotowac na malym ogniu, stale mieszajac, co najmniej 30 min.
5. Z tak przygotowanej polenty uformowac sciety stozek. Ulozyc na nim zapieczonego dorsza i podawac.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 32.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności