Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2078 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 55 min.
6 filetow z soli (po ok. 200 g kazdy),
24 male pieczarki,
250 ml bulionu rybnego,
250 ml wytrawnego szampana,
4 lyzki masla,
1 lyzka maki,
1 bouquet garni,
sol, pieprz,
100 ml ciasta nalesnikowego,
1 lyzka sklarowanego masla do smazenia.
1. Dwa filety pokroic w paski. Osolic, doprawic pieprzem, zanurzac w ciescie,
smazyc na silnie rozgrzanym masle na jasnozloty kolor. Wyjac, osaczyc i
odstawic w cieple miejsce.
2. Pozostale filety osolic, doprawic pieprzem i odstawic na 10 min. Pieczarki
obrac i umyc.
3. Bulion polaczyc z szampanem, dodac pieczarki oraz bouquet garni i zagotowac
w plaskiej rynience. Do wrzacego, wkladac przygotowane filety. Gotowac na
srednim ogniu 5-7 min. Wyjac, osaczyc i odstawic w cieple miejsce razem z
pieczarkami.
4. Bulion przecedzic i odparowac o polowe. Dodac 1 lyzke masla starannie roztartego z maka, wymieszac i zagotowac. Dodac reszte masla, ponownie wymieszac,
zdjac z ognia.
5. Gotowe filety ulozyc na polmisku, polac sosem, przybrac paskami ryby usmazonej w ciescie i podawac.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 4 "Kuchnia francuska I", strona 56.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach