<- Korki z matiesówLista potraw z grupy: RybyKotlety z suma ->

PDF Drukuj

Kotleciki z ryby

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3400 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 5 min.
600 g filetow z bialej ryby,
150 g wedzonego boczku,
1 mala cebula,
1 lyzka masla,
2 kromki czerstwej bulki bez skorki,
150 ml mleka,
2 jaja,
1/2 peczka koperku,
sol, pieprz,
tarta bulka do obtaczania,
3 lyzki masla do smazenia.

1. Filety oplukac, osaczyc. Boczek umyc, pokroic na kawalki. Bulke namoczyc w
mleku, odcisnac. Jaja ubic trzepaczka.
2. Cebule obrac, oplukac, pokroic na plasterki, podsmazyc na 1 lyzce masla. Nie
rumienic.
3. Koperek oplukac pod biezaca woda, drobno pokroic.
4. Filety, boczek, cebule i odcisnieta bulke zemlec w maszynce. Dodac ubite jaja, koperek, sol i pieprz. Mase dokladnie wymieszac, przykryc, wstawic do
lodowki na 30 min.
5. Z ochlodzonej masy uformowac okragle kotleciki, obtaczac w tartej bulce.
Smazyc na masle na srednim ogniu na zloty kolor.
6. Podawac gorace z kartoflami puree i sosem smietankowym przygotowanym w nastepujacy sposob: jasna zasmazke zrobiona z 1 lyzki maki i 1 lyzki masla rozprowadzic kilkoma lyzkami wywaru z ryby lub wody. Wlac 250 ml gestej smietany, ubijac trzepaczka 2-3 min. Doprawic sola, bialym pieprzem i raz zagotowac.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 27 "Ryby i owoce morza", strona 92.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności