<- Kulebiak z lososiem i pieczarkamiLista potraw z grupy: RybyKulki rybne (zydowskie) ->

PDF Drukuj

Kulki rybne

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1933 razy.


30 szt. Czas przygotow. 35 min.
250 g filetow z bialej ryby (mintaj),
200 g cebuli,
1 jajo,
2 lyzki tartej bulki,
sol, cukier, pieprz,
1 l bulionu warzywnego.
Galaretka:
250 ml bulionu warzywnego,
2 lyzeczki zelatyny.

1. Cebule obrac, umyc, pokroic na kawalki. Filety rybne zemlec 2 razy razem z
cebula w maszynce do miesa. Dodac jajo i tarta bulke. Wymieszac na jednolita
mase. Doprawic do smaku sola, cukrem i pieprzem. Wilgotnymi rekoma uformowac
z masy 30 kulek o srednicy ok. 3,5 cm.
2. W duzym plaskim rondlu zagotowac bulion warzywny. Do wrzacego wkladac kulki
porcjami po 10 szt, gotowac 5 min. Delikatnie wyjac lyzka cedzakowa na czysta sciereczke, odsaczyc, ochlodzic w lodowce.
3. Bulion przecedzic przez geste sito lub gaze. Odlac 250 ml, ochlodzic. W zimnym bulionie moczyc zelatyne 15 min. Nastepnie bulion ogrzewac mieszajac do
czasu rozpuszczenia sie zelatyny. Ochlodzic, nie dopuszczajac do zastygniecia galaretki.
4. Kulki rybne nabite na wykalaczki maczac dwukrotnie w plynnej ochlodzonej galaretce. Wstawic do lodowki, by galaretka na kulkach zastygla. Uwazac, by
kulki nie stykaly sie ze soba. Podawac z zimnymi sosami, np. tatarskim lub
remoulade.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 20 "Kanapki i przekąski koktajlowe", strona 84.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności