Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2140 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
350 g makaronu typu "lumaconi" (w ksztalcie duzych muszli),
400 g swiezych sardynek,
4 filety z anchois,
2 duze cebule,
75 g rodzynkow,
150 ml oliwy,
3 lyzki maki,
szczypta szafranu,
sol, pieprz.
1. Cebule obrac i pokroic w plasterki. Sardynki sprawic, oczyscic, umyc, usunac
glowy i osci. Polowe saedynek posiekac.
2. Oliwe silnie rozgrzac w rondlu o pojemnosci ok. 1 l. Podsmazyc na niej cebule na zloty kolor.
3. Dodac posiekane sardynki. Intensywnie mieszac tak, by rybki rozplynely sie
na jednolita mase. Dodac filety z anchois i podsmazac dalej 10 min, czesto
mieszajac.
4. Zdjac z ognia, po czym doprawic szafranem, sola i pieprzem. Dodac rodzynki i
wymieszac. W razie potrzeby rozcienczyc odrobina wody. Trzymac w cieple.
5. Makaron gotowac 10-12 min w duzej ilosci osolonego wrzatku. Odcedzic i przelac zimna woda.
6. Pozostale sardynki obtoczyc w mace i smazyc na duzej ilosci wrzacej oliwy na
zloty kolor (5-6 min). Osaczyc z nadmiaru tluszczu.
7. Ugotowany makaron wymieszac z sosem, dodac cale sardynki. Podawac gorace.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 70.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach