<- Losos w majonezie z seremLista potraw z grupy: RybyLosos w sosie a la russe ->

PDF Drukuj

Losos w ryzu

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1956 razy.



Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
4 czarki ugotowanego ryzu,
1 filet z lososia ugotowany w lekko osolonej wodzie, osaczony
i ostudzony (moze byc puszka lososia we wlasnym sosie),
2 jaja,
5-6 lodyzek szczypiorku lub dymki,
lyzka sosu sojowego,
szczypta pieprzu,
2 lyzki oleju do smazenia.

1. Jajka rozbic w naczyniu, dokladnie rozbeltac.
2. Szczypiorek pokroic drobno.
3. Filet z lososia rozdrobnic na male kawaleczki.
4. Olej rozgrzac w glebokiej patelni. Na olej wlewac rozbeltane jaja, sciac je
stale mieszajac, aby powstala bardzo rozdrobniona scieta jajecznica.
5. Dodac lososia, smazyc dalej przez chwile.
6. Wsypac ryz, wymieszac, smazyc na malym ogniu, przerwac mieszanie i pozwolic,
aby dolna warstwa ryzu lekko sie ozlocila, wsypac szczypiorek i wymieszac
jeszcze raz.
7. Przelozyc na polmisek, podawac gorace.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 8 "Kuchnia japońska", strona 40.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności