<- Pai z lososiem i brokulami.Lista potraw z grupy: RybyPaprykarz z ryby ->

PDF Drukuj

Paprykarz z ryb

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2789 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz.
1,5 kg ryb (karpia, szczupaka, okonia lub sandacza),
150 g wedzonej sloniny,
2 male cebule,
2 slodkie papryki,
1 pomidor,
1 lyzka maki,
200 ml smietany,
1 lyzeczka mielonej papryki,
sol.

1. Ryby umyc, oskrobac, wypatroszyc i oplukac. Odciac glowy i pletwy, przeciac
wzdluz kregoslupa, wyjac osci, pokroic na plastry i posolic. (Paprykarz mozna zrobic z samego karpia, ale jest znacznie smaczniejszy, jesli uzyje sie
2 lub 3 gatunkow ryb.)
2. Cebule obrac, umyc i drobno posiekac. Z papryki wyjac gniazda nasienne. Umyc
i pokroic na plasterki. Pomidor pokroic na cwiartki.
3. Slonine pokroic w kostke i stopic. Wlozyc cebule do tluszczu ze sloniny i
smazyc na malym ogniu. Zrumieniona cebule posypac papryka. Dodac pokrojona
na plasterki papryke, plastry ryb i cwiartki pomidora. Przykryc i gotowac
bez dolewania wody. Po ugotowaniu ryb jeszcze raz usunac pozostale osci.
4. Wymieszac dokladnie make ze smietana tak, by nie bylo grudek i polac ryby.
Nastepnie postawic na ogniu i gotowac nie mieszajac, aby kawalki ryb nie
rozkruszyly sie. Podawac z kluseczkami lub gotowanymi kartoflami.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona 36.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności