<- Pstrąg zwyczajnieLista potraw z grupy: RybyPudding rybny ->

PDF Drukuj

Ptysie nadziewane tunczykiem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1739 razy.


50 szt. Czas przygotow. 50 min.
Ciasto:
125 ml wody,
60 g masla,
3 jaja,
125 g maki,
sol,
1 rozmacone jajo do smarowania ptysiow.
Nadzienie:
300 g tunczyka w sosie wlasnym,
2 male cebule,
2 lyzki majonezu,
2 lyzeczki soku z cytryny,
1 lyzeczka koniaku,
1/2 lyzeczki tabasco,
sol, pieprz, cukier.

1. Wode zagotowac razem z maslem i sola. Dodawac make porcjami, stale mieszajac, dopoki ciasto nie zacznie odstawac od garnka, przelozyc do miski. Wbijac kolejno jaja, stale mieszajac, poki ciasto nie zacznie lsnic.
2. Ciasto przelozyc do plociennej wyciskarki. Na przetarta natluszczonym papierem blache wyciskac porcje ciasta w ksztalcie trojkata o boku dlugosci 2-3
cm. Zachowywac dosc duze odstepy, poniewaz podczas pieczenia ciasto powieksza swoja objetosc przynajmniej 2 razy. Porcje ciasta posmarowac rozmaconym
jajem. Piec 20 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 240żC, pamietajac o tym,
by nie otwierac piekarnika do czasu zrumienienia ciasta. Po upieczeniu gorace ptysie przeciac w poprzek ostrym nozem. Ochlodzic.
3. Tunczyka dokladnie osaczyc, przetrzec przez sito, wymieszac z majonezem na
gladka mase. Doprawic do smaku sokiem z cytryny, sola, cukrem i pieprzem.
Cebule obrac, pokroic cienko na plasterki, wybrac te, ktore maja srednice
mniejsza niz wielkosc ptysia, reszte odrzucic. Na spod przekrojonego ptysia
polozyc warstwe masy z tunczyka, na to plasterek cebuli i nastepna warstwe
masy. Przykryc wierzchnia polowki ptysia.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 20 "Kanapki i przekąski koktajlowe", strona 70.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności