<- Ryba faszerowana z wegorzemLista potraw z grupy: RybyRyba gotowana w salsie cytrynowej i tabasco ->

PDF Drukuj

Ryba gotowana po rosyjsku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2050 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
1 sum, sandacz lub szczupak wagi ok. 1 kg,
10 swiezych prawdziwkow,
2 marchwie,
2 pietruszki,
5 pomidorow,
4 ogorki malosolne,
200 g oliwek zielonych i czarnych,
3 lyzki kaparow,
2 lyzki masla,
1/2 cytryne pokrojonej w cienkie plasterki,
1/2 peczka siekanej zielonej pietruszki,
3 liscie laurowe,
1 lyzeczka cukru,
sol, pieprz.

1. Rybe sprawic, starannie umyc i pokroic w dzwonka. Ulozyc w rynience do gotowania ryb, zalac 1,5 l osolonej wody. Dodac umyte i oczyszczone grzyby, zagotowac, po czym gotowac na wolnym ogniu 25 min.
2. Marchew i pietruszke obrac, umyc, pokroic w slupki i podsmazyc na 1 lyzce
masla przez 5 min. Wyjac, osaczyc, zalac niewielka iloscia wody i gotowac
10 min.
3. Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac ze skorek, wypestkowac, pokroic na male
kawalki i zasmazac 6-7 min na reszcie masla, nastepnie przefasowac przez
sito.
4. Ogorki obrac, wypestkowac i pokroic w platki. Zalac niewielka iloscia wrzatku i gotowac 15 min. Grzyby wyjac z bulionu, w ktorym gotuje sie ryba i pokroic w male kawalki.
5. Ugotowane: marchew, pietruszke i ogorki polaczyc z grzybami. Dodac przesmazone pomidory i kapary. Zalac 500 ml bulionu z gotowania ryby. Doprawic sola, pieprzem i cukrem. Tak uzyskany sos wymieszac.
6. Rybe ulozyc na polmisku, polac sosem i podac przybrana plasterkami cytryny,
oliwkami i siekana zielona pietruszka.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska", strona 36.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności