Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2291 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.
1 duza ryba ok. 1 kg (fladra, pstrag, amur),
1/2 ogorka,
2 plastry ananasa,
1 pomidor,
50 g grzybow aromatycznych lub suszone prawdziwki,
50 g pedow bambusa,
2 miniaturowe kolby kukurydzy,
4 lyzki maki ziemniaczanej,
3 zabki czosnku,
2 cebulki dymki,
2 lyzki sosu pomidorowego,
2 lyzka czerwonego octu winnego,
1 lyzka sosu rybnego,
3 czerwone papryczki chilli,
olej do glebokiego smazenia,
2 lyzki cukru,
sol,
do przybrania listki kolendry lub pietruszki.
1. Rybe sprawic nie obcinajac glowy, dobrze wyplukac.Naciac po obu stronach w
skosna kratke, gleboko prawie do kregoslupa. Oproszyc z obu stron 2 lyzkami
maki ziemniaczanej.
2. Ogorek obrac, pomidor sparzyc, zdjac skorke, pokroic na cwiartki, pedy bambusa i ananas pokroic w paski, czosnek obrac i posiekac, chilli umyc i pokroic na cienkie talarki, nasionka usunac, grzyby namoczyc, korzonki odrzucic, zielona czesc dymki pokroic na kawalki dlugosci 3 cm.
3. W glebokiej patelni rozgrzac olej, wlozyc rybe, zmniejszyc ogien na sredni,
smazyc ok. 20 min. az ryba stanie sie chrupka. Przelozyc na polmisek.
4. Odlac 2 lyzki oleju ze smazenia do drugiej patelni i podsmazyc czosnek,
wlozyc warzywa, grzyby, pedy bambusa, ananas, wlac ocet, sos rybny i pomidorowy, dodac chilli, cukier i sol. Reszte maki ziemniaczanej wymieszac z 1/2
szklanki wody, wlac na jarzyny i gotowac 2-3 min. Jarzynami polac rybe,
przybrac listkami kolendry i natychmiast podawac.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 32.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach