<- Wegorz po tokijskuLista potraw z grupy: RybyWegorz w sosie koperkowym ->

PDF Drukuj

Wegorz saute

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1570 razy.



Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.
750 g wegorza,
500 g kartofli,
4 zmiazdzone zabki czosnku,
1/2 lyzki mielonego kminku,
sol,
150 ml oliwy do smazenia.

1. Wegorza sprawic, zdjac z niego skore, umyc, osuszyc i pokroic w dzwonka.
Osolic, doprawic mielonym kminkiem i czosnkiem.
2. Rybe smazyc na silnie rozgrzanej polowie oliwy ze wszystkich stron, na zloty
kolor. Zdjac z patelni i osaczyc. Trzymac w cieple.
3. Kartofle obrac, obgotowac, pokroic w plasterki, osolic i smazyc na reszcie
silnie rozgrzanej oliwy na jasnozloty kolor.
4. Rybe podawac bardzo goraca, oblozona smazonymi kartoflami.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 50.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności