<- Wigilijna zupa rybnaLista potraw z grupy: RybyZestaw swiateczny (japonski) ->

PDF Drukuj

Zapiekanka rybna

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2377 razy.



Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz.
1 dorsz,
1,5 kg ziemniakow,
4 zabki czosnku,
375 ml soku pomidorowego,
375 ml oleju,
1 peczek siekanej zielonej pietruszki,
oregano, sol, pieprz.

1. Dorsza pociac na kawalki. Zostawic na noc w wodzie.
2. Wymyc w cieplej wodzie. Usunac skore i osci.
3. Ziemniaki umyc, pociac na plastry, polowe z nich ulozyc na dnie naczynia do
zapiekania, posypac 1/3 zielonej pietruszki, sola i pieprzem.
4. Dorsza ulozyc na ziemniakach, dodac polowe siekanego czosnku, oregano, 1/3
zielonej pietruszki, posypac pieprzem. Nakryc reszta ziemniakow, posypac
reszta siekanego czosnku, zielonej pietruszki, sola i pieprzem.
5. Sok pomidorowy wymieszac dokladnie z olejem i polac nim wierzchnia warstwe
ziemniakow.
6. Wstawic do rozgrzanego piekarnika i zapiekac 45 min. Podawac gorace.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 40.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności