Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 9148 razy.
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 30 min.
1/2 glowki bialej kapusty,
1 cebula,
2 marchewki,
1 zielona papryka,
1 lyzka soku cytrynowego.
Sos:
150 g majonezu:
1 lyzka soku cytrynowego,
2 lyzki smietany,
1 lyzeczka cukru,
sol, pieprz.
1. Wszystkie jarzyny umyc pod biezaca woda. Z kapusty zdjac wierzchnie liscie.
Marchewke i cebule obrac. Papryke przeciac na pol, usunac gniazda nasienne.
2. Kapuste i marchewke poszatkowac na cieniutkie paseczki dlugosci 4 mm.
3. Papryke pokroic na cieniutkie paseczki, a cebule drobno posiekac.
4. Pokrojone jarzyny wlozyc do miski, lekko posolic, skropic sokiem cytrynowym.
5. Przygotowac sos. Majonez wymieszac z sokiem cytrynowym i smietana. Dodac
sol, cukier i pieprz. Wszystkie skladniki dokladnie rozetrzec.
6. Tak przygotowanym sosem zalac jarzyny i wstawic na 1 godz do lodowki.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 18 "Sałaty i sałatki", strona 26.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
jest super , bardzo smaczna Nadesłał(a): Zofia <zofham@wp.pl> 2008-04-05 20:04:58