<- Guacamole 1Lista potraw z grupy: Dodatki do dańGULASZ W NALEŚNIKACH TO NOWOŚĆ!!!!! ->

PDF Drukuj

Guacamole 2

Dodano: 2000-09-06 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1500 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 12 min.
2 duze awokado,
1 duzy pomidor,
1 cebula,
1-2 papryczki chilli,
2 galazki swiezej kolendry,
sok z 1 cytryny,
sol.

1. Cebule obrac, oplukac, drobno posiekac. Pomidor sparzyc, zdjac skore, pokroic na kawalki i wyjac pestki. Kolendre oplukac i drobno pokroic.
2. Chilli oplukac, pokroic na plasterki i oczyscic z nasion pod biezaca zimna
woda. Dobrze osaczyc na sicie.
3. Awokado oplukac, przeciac wzdluz na pol, usunac pestki i lyzeczka wyjac
miazsz.
4. Miazsz z awokado przelozyc do miski. Rozgniesc widelcem i od razu skropic
sokiem cytrynowym. Dodac pokrojone pomidory, cebule, kolendre i plasterki
chilli. Wymieszac, doprawic cytryna i sola.
5. Podawac z tortillami. Guacamole jest rodzajem pasty, w ktorym macza sie tortille.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 14.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)

Jezeli do tego wlozy sie pestke avocado, ta mieszanka zachowa soczysty, zielony kolor.
From: donjose@aol.com (DonJose)

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności