<- Letnia sałatkaLista potraw z grupy: Sałatki i surówkiMarynowany ogorek z marchewka ->

PDF Drukuj

Mango chutney

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3357 razy.



Porcja dla ? Czas przygotow. 30 min.
1 sredniej wielkosci melon,
1 sredniej wielkosci mango,
2 duze suszone papryczki chilli,
1 dl octu winnego,
4 zabki czosnku,
25 g swiezego imbiru lub 1/2 lyzeczki sproszkowanego,
25 g siekanych migdalow,
200 g brazowego cukru,
100 g rodzynek,
sol do smaku.

1. Melon obrac i usunac pestki, pokroic w kostke.
2. Obrane i pokrojone na plasterki mango i melon posypac sola.
3. Czosnek, imbir i papryczki chilli zgniesc na jednolita mase z niewielka
iloscia ocyu.
4. Plasterki mango i melon wrzucic do wrzacego octu z cukrem, gotowac na malym
ogniu 5 min. Dodac pozostale skladniki, osolic do smaku, gotowac 15 min.
mieszajac czesto drewniana lyzka.
5. Po ostudzeniu przelozyc do sloikow.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 76.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności