<- Ogórki w jogurcieLista potraw z grupy: Sałatki i surówkiPapryka w jogurcie ->

PDF Drukuj

Ostra salatka owocowa

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4588 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
2 gruszki,
2 jablka,
2 brzoskwinie,
4 morele,
100 g czeresni lub sliwek,
4 lyzki bialego wytrawnego wina.
Sos:
200 ml bialego wytrawnego wina,
1 lyzka oliwy,
1 lyzka musztardy,
1/2 lyzeczki startej skorki cytrynowej,
1/4 lyzeczki galki muszkatolowej,
1,5 lyzeczki cukru pudru.

1. Wszystkie owoce dokladnie umyc. Gruszki i jablka obrac, wyjac pestki, pokroic na osemki, skropic 4 lyzkami wina.
2. Brzoskwinie pokroic na cwiartki, morele na polowki. Z czeresni lub sliwek
wyjac pestki.
3. Przygotowac sos. Musztarde rozetrzec z oliwa i winem. Dodac skorke cytrynowa, galke muszkatolowa, cukier puder.
4. W duzej misce wymieszac owoce, zalac sosem, wstawic do lodowki na 1 godz.
Przed podaniem przelozyc do duzej salaterki.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 18 "Sałaty i sałatki", strona 86.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności