<- Pyszna-żółtaLista potraw z grupy: Sałatki i surówkiRaita z ogorkiem ->

PDF Drukuj

Raita z kabaczkiem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3300 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz.
1/2 kg kabaczka,
3,5 dl jogurtu,
1 mala cebula,
2 zabki czosnku,
1/2 lyzeczki chilli,
1/2 lyzeczki garam masala,
nac pietruszki,
sol do smaku.

1. Z obranego kabaczka usunac srodek nasienny, pokroic w kostke.
2. Gotowac w osolonej wodzie nie dluzej niz 5 min., aby zachowal jedrnosc. Odcedzic i ostudzic.
3. Jogurt dobrze roztrzepac z sola. Dodac kawalki kabaczka, bardzo drobno posiekana cebule i czosnek, wymieszac.
4. Raite przelac do malych miseczek, posypac z wierzchu garam masala i chilli.
5. Wlozyc do lodowki na 40 min.
6. Podawac jako dodatek do dania glownego, po przybraniu nacia pietruszki.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 80.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności