Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 5275 razy.
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 50 min.
200 g pieczeni cielecej lub pieczonego drobiu lub chudego miesa z rosolu,
4 ziemniaki,
1 marchew,
1/2 sredniego selera,
150 g kalafiora,
100 g zielonego groszku,
100 g fasoli szparagowej,
ogorek kiszony,
jablko,
jajo na twardo,
cytryna,
natka pietruszki,
sol, pieprz,
odrobina czosnku.
1. Ziemniaki ugotowac w lupinie, obrac i pokroic w kostke.
2. Warzywa ugotowac oddzielnie, kalafior podzielic na rozyczki, fasole szparagowa drobno pokroic, jablko obrac, pokroic w kostke.
3. Dodac pokrojona w drobna kostke pieczen lub chude mieso z rosolu, ewentualnie mieso drobiowe.
4. Wszystko wymieszac, przyprawic sola, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny.
5. Podawac w salaterze, przybierajac salatke jajem na twardo pokrojonym w cienkie plasterki lub posiekanym. Posypac siekana natka pietruszki.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 24.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach