<- Salatka ostro-kwasna z kapustyLista potraw z grupy: Sałatki i surówkiSalatka po szeklersku ->

PDF Drukuj

Salatka owocowa w sosie majonezowo-imbirowym

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3083 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
4 sliwki,
2 kwasne jablka,
2 banany,
2 gruszki,
1 pomarancza,
1 lyzka soku cytrynowego.
Sos majonezowo-imbirowy:
100 g majonezu,
25 ml koniaku,
1 lyzeczka cukru pudru,
1 lyzeczka soku cytrynowego,
1/2 lyzeczki imbiru,
1/4 lyzeczki galki muszkatolowej,
pieprz bialy.

1. Wszystkie owoce dokladnie umyc, obrac.
2. Sliwki przeciac na pol, wyjac pestki.
3. Jablka i gruszki pokroic na osemki, banany na plasterki, pomarancze na kawalki.
4. Pokrojone jablka, gruszki i banany skropic sokiem cytrynowym, by nie sciemnialy.
5. Przygotowac sos. Rozetrzec dokladnie cukier z pieprzem, imbirem i galka muszkatolowa. Dodac sok cytrynowy, majonez i koniak. Dobrze wymieszac.
6. Owoce przelozyc do salaterki, zalac sosem. Najlepiej przygotowac salatke tuz
przed podaniem. Podawac do cieleciny i drobiu.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 18 "Sałaty i sałatki", strona 88.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności