<- Salatka po szeklerskuLista potraw z grupy: Sałatki i surówkiSalatka rzymska ->

PDF Drukuj

Salatka pomaranczowa

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4025 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2 godz.
1,5 kg pomaranczy,
250 g czarnych oliwek,
2 glowki czosnku,
sol, czarny pieprz,
papryka mielona slodka,
1 lyzeczka cynamonu,
1 lyzeczka kolendry mielonej,
2 zielone cytryny,
4 lyzki oliwy z oliwek,
natka pietruszki.

1. Pomarancze umyc w cieplej wodzie, osuszyc, obrac ze skorki tak, by odciac
rowniez biala blonke pokrywajaca czastki. Wyciac nozem czastki spomiedzy
bialych blonek i wlozyc do salaterki.
2. Glowki czosnku dokladnie posiekac i dodac do pomaranczy. Dodac sol, pieprz,
cynamon, mielona papryke i kolendre oraz oliwe. Delikatnie wymieszac.
3. Wycisnac sok z cytryn i skropic nim pomarancze, dodac oliwki i wymieszac calosc. Wstawic do lodowki na 1 godz.
4. Podawac ochlodzona. Przybrac galazkami natki pietruszki.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 26.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności