<- Salatka pomaranczowaLista potraw z grupy: Sałatki i surówkisalatka tesciowej ->

PDF Drukuj

Salatka rzymska

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 8108 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
1 glowka salaty,
100 g chudego wedzonego boczku,
100 g kielbasy paprykowej,
200 g ugotowanej, duzej, bialej fasoli,
100 g oliwek czarnych,
2 marchwie,
1/2 korzenia selera,
1 lyzka majeranku,
1 zabek czosnku,
2 cebulki dymki.
Sos:
5 lyzek oliwy,
2 lyzki soku z cytryny,
sol, pieprz.

1. Liscie salaty przebrac, najladniejsze umyc, delikatnie osuszyc i wylozyc nimi dokladnie dno polmiska.
2. Skladniki sosu polaczyc ze soba i dokladnie wymieszac.
3. Mieso z kielbasy pokroic w slupki. Marchew i korzen selera obrac i zetrzec
na tarce o malych oczkach. Boczek pokroic w cienkie plasterki. Cebulki dymki
pociac wzdluz w paski. Fasole osaczyc z wody, w ktorej sie gotowala i osuszyc. Czosnek rozetrzec ze szczypta soli. Fasole wymieszac z czosnkiem, majerankiem i 1 lyzka sosu.
4. Wszystkie wymienione skladniki ulozyc na lisciach salaty i skropic sosem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 18.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności