<- salatka tesciowejLista potraw z grupy: Sałatki i surówkiSalatka wiejska (francuska) ->

PDF Drukuj

Salatka waldorf

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 6264 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 30 min.
250 g selera,
250 g winnych jablek,
1 banan,
100 g luskanych orzechow,
2 lyzki soku cytrynowego.
Sos:
80 g majonezu,
1 lyzka soku cytrynowego,
4 lyzki (50 ml) slodkiej smietany.

1. Seler obrac, umyc, pokroic na plastry, nastepnie na kwadraty wielkosci 1,5
cm. Zalac mala iloscia wrzacej wody, dodac 1 lyzke soku cytrynowego i gotowac 5 min. Powinien byc lekko twardy i jedrny. Odcedzic, wystudzic.
2. Jablka umyc, obrac, pokroic w kostke.
3. Orzechy posiekac. Banana obrac, pokroic na plasterki, skropic 1 lyzka soku
cytrynowego, aby nie sciemnial.
4. Przygotowac sos. Majonez wymieszac z sokiem cytrynowym i 4 lyzkami slodkiej
smietany.
5. Owoce przelozyc do salaterki, dodac polowe orzechow, zalac przygotowanym sosem, wymieszac, mocno oziebic.
6. Przed podaniem wlozyc do pucharkow i posypac pozostalymi orzechami.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 18 "Sałaty i sałatki", strona 34.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności