1. Fasole umyc, przebrac, moczyc w duzej ilosci zimnej wody 12 godz.
2. Gotowac w tej samej nie osolonej wodzie bez przykrycia 15 min. Odcedzic, zalac goraca woda, przykryc i gotowac ok. 1,5 godz. W polowie gotowania lekko
osolic.
3. Tunczyka po wyjeciu z puszki odsaczyc na sicie, rozdrobnic widelcem na male
kawalki.
4. Fasole odcedzic. Z oliwek wyjac pestki. Cebule obrac, umyc, drobno posiekac,
sparzyc wrzatkiem.
5. Przygotowac sos. Zabek czosnku rozgniesc z sola i pieprzem, dodac ocet, oliwe i majeranek. Dobrze wymieszac.
6. Przelozyc do salaterki fasole, cebule i tunczyka. Zalac sosem i wstawic na 2
godz. do lodowki. Przed podaniem przybrac oliwkami.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 18 "Sałaty i sałatki", strona 56.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach