Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3348 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz. +12godz
300 g kolorowej fasoli (suchej),
50 g bialej fasoli (suchej).
Sos ziolowo-czosnkowy:
5 lyzek oliwy,
1 lyzka octu winnego,
6 zabkow czosnku,
1 lyzka majeranku,
1 lyzeczka oregano,
1/2 lyzeczki rozmarynu,
1/2 lyzeczki tymianku,
sol, bialy pieprz.
1. Fasole umyc, przebrac, moczyc w duzej ilosci zimnej wody 12 godz.
2. Gotowac w tej samej nie osolonej wodzie bez przykrycia 15 min. Odcedzic, zalac goraca woda, przykryc, gotowac ok. 1,5 godz. Pod koniec gotowania lekko
osolic.
3. Przygotowac sos. Czosnek rozgniesc lub wycisnac przez maszynke. Drewniana
lyzka rozetrzec w miseczce czosnek z sola, pieprzem i ziolami. Dodac ocet, a
pod koniec oliwe. Wszystkie skladniki dokladnie utrzec.
4. Goraca fasole odcedzic, wymieszac dokladnie z sosem, odstawic na kilka godzin, by salatka dojrzala w temp. otoczenia.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 18 "Sałaty i sałatki", strona 40.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach