<- Sałatka z resztek indykaLista potraw z grupy: Sałatki i surówkiSałatka z ryżu i groszku ->

PDF Drukuj

Sałatka z ryżu i czerwonej fasoli

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5045 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
150 g dlugoziarnistego ryzu,
100 g czerwonej fasoli (moczonej przez noc lub z puszki),
100 g kukurydzy z puszki,
1 cebula,
1 jablko,
2 pomidory,
1 banan,
1 pomarancza bez pestek,
2 plastry ananasa,
2 lyzki rodzynkow,
po 1 lyzce pokrojonych ziol: miety, pietruszki i szczypiorku,
1 lyzeczka masla,
300 ml wywaru z jarzyn.
Sos winegret:
5 lyzek oliwy z oliwek,
2 lyzki soku cytrynowego,
sol, pieprz.

1. Namoczona fasole odcedzic, zalac swieza woda, gotowac 10 min bez przykrycia
na duzym ogniu. Przykryc, gotowac na malym ogniu, az bedzie miekka (ok. 40-45 min). Ostudzic.
2. Ryz oplukac, zalac wrzacym wywarem. Przykryc, gotowac na malym ogniu 17-20
min. Ostudzic.
3. Kukurydze po wyjeciu z puszki wyplukac w zimnej wodzie, osaczyc na sicie,
(fasole z puszki rowniez oplukac i osaczyc). Cebule obrac, drobno posiekac.
Pomidory sparzyc wrzatkiem, zdjac skorke, pokroic w kawalki, banan na plasterki, a pomarancze podzielic na czastki. Plastry ananasa i jablko pokroic w
kostke.
4. Przygotowac sos: sok cytrynowy rozetrzec z sola i pieprzem. Dodac oliwe.
Wymieszac.
5. Na goracym masle podsmazyc rodzynki, dodac do ryzu z fasola, pomidorami, kukurydza i owocami. Polac sosem, wymieszac, wstawic na 1 godz do lodowki.
Przed podaniem posypac ziolami.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona 24.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności