Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3698 razy.
Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
900 g zielonej papryki,
1 mala cebula,
200 ml wody.
Sos:
5 lyzek oliwy,
3 lyzki octu winnego lub soku cytrynowego,
1 lyzka wody z gotowania papryki,
1 lyzeczka cukru,
sol, pieprz.
1. Papryki umyc, sciac wierzchy, wyjac gniazda nasienne, usunac biale czesci i
pokroic.
2. Cebule obrac, umyc i pokroic. Dodac papryke, osolic i odstawic na 1 godz.
3. Zagotowac 200 ml wody, wrzucic papryke z cebula i gotowac 2 min pod przykryciem. Osaczyc i ostudzic. Wode z gotowania zostawic.
4. Przygotowac sos: 1 lyzeczke cukru rozetrzec dokladnie z sola, pieprzem i
oliwa. Dodac ocet i lyzke wody z gotowania papryki.
5. Papryki polac sosem i wstawic na 2-3 godz. do lodowki.
6. Przed podaniem przybrac salatke pomidorami i zielona pietruszka.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona 70.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach