<- Z szynką i pieczarkamiLista potraw z grupy: Sałatki i surówkiZielona salata z tunczykiem i awokado ->

PDF Drukuj

Zielona salata z sosem roquefort

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2365 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
2 salaty,
2 lyzki zielonej pietruszki,
2 lyzki szczypiorku.
Sos:
75 g sera roquefort,
1 lyzka smietanki,
1 cytryna,
sol, pieprz.

1. Zielona pietruszke, szczypiorek i wybrane, najladniejsze liscie salaty umyc
dokladnie pod biezaca woda.
2. Cytryne umyc w goracej wodzie i wycisnac sok.
3. Liscie salaty i ziola osaczyc z wody, osuszyc, grubo posiekac.
4. Przygotowac sos. Ser utrzec na tarce, przelozyc do miseczki, dodac smietanke, sok cytrynowy, sol, pieprz i dokladnie rozetrzec na jednolita mase.
5. Przed podaniem ulozyc salate na polmisku i polac sosem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 18 "Sałaty i sałatki", strona 14.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności