<- Zielona salata z sosem roquefortLista potraw z grupy: Sałatki i surówkiZielona sałatka z truskawkami ->

PDF Drukuj

Zielona salata z tunczykiem i awokado

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3200 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 20 min.
1 duza glowka zielonej salaty,
1 awokado,
2 duze pomidory,
1 papryka zielona lub czerwona,
1 cebula,
1 mala puszka tunczyka.
Sos:
4 lyzki oliwy,
2 lyzki octu winnego,
sol, pieprz.

1. Pomidory, cebule, papryke i awokado dokladnie umyc. Z salaty odrzucic zewnetrzne liscie, pozostale dokladnie umyc pod biezaca woda i osuszyc.
2. Pomidory i cebule pokroic na plasterki. Z papryki wyjac gniazdo nasienne i
pokroic w paski. Salate porwac palcami na male kawalki.
3. Awokado obrac, przeciac wzdluz ostrym nozem na pol, wyjac pestke, nastepnie
pokroic na 8 czesci.
4. Tunczyka wyjac z puszki, osaczyc na sicie i podzielic na mniejsze kawalki.
5. Przygotowac sos: w malej miseczce dokladnie rozetrzec ocet z sola i pieprzem. Dodac oliwe i wymieszac.
6. Na duzym, plaskim talerzu rozlozyc liscie salaty, pokrojone pomidory, cebule, papryke, awokado i kawalki tunczyka. Polac sosem i od razu podawac.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 14.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności