<- HummusLista potraw z grupy: SosyKarmel ->

PDF Drukuj

Indonezyjski sos orzechowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2905 razy.


Czas przygotow. 45 min.
120 g masla orzechowego,
200 ml mleka kokosowego (patrz "ogolne"),
8 szalotek lub cebula,
2 zabki czosnku,
3 papryczki chilli,
12-15 orzeszkow cashew,
lyzka oliwy,
lyzeczka cukru brazowego,
sok z 2 zielonych cytryn lub 5 lyzek soku cytrynowego,
lyzeczka pasty tamaryndowej (niekoniecznie),
sol.

1. Papryczki chilli oplukac, pokroic, usunac nasiona. Wlozyc na 15 min do cieplej wody.
2. Osaczone z wody papryczki, szalotki, czosnek i orzeszki drobno posiekac, nastepnie utrzec w mozdzierzu na gladka mase.
3. W plaskim garnku rozgrzac oliwe, wlozyc utarta mase, smazyc 5 min ciagle
mieszajac.
4. Do garnka wlac mleko kokosowe i powoli, stale mieszajac, doprowadzic do
wrzenia. Dodac sok cytrynowy, paste tamaryndowa, cukier i maslo orzechowe.
Doprawic sola i wymieszac. Gotowac na malym ogniu 2 min. Sos powinien byc
gesty, jesli jest zbyt gesty, mozna dodac troche wody.
- Mleko kokosowe mozna przygotowac zalewajac 75 g wiorkow kokosowych 300 ml
goracej wody lub mleka. Po 30 min zmiksowac i odcedzic.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 23 "Sosy", strona 78.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności