<- Ocet winnyLista potraw z grupy: SosyOstry sos czosnkowy ->

PDF Drukuj

Ostry sos chinski

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3980 razy.


Czas przygotow. 25 min.
250 ml soku pomaranczowego,
2 lyzki przecieru pomidorowego,
3 papryczki chilli,
zabek czosnku,
szalotka,
2 lyzki bialego octu winnego,
maly kawalek imbiru,
2 lyzki cukru,
lyzka maki kartoflanej,
250 ml zimnej wody,
sol.

1. Chilli przeciac na pol, usunac nasiona, pod biezaca zimna woda, drobno posiekac. Czosnek, imbir i szalotke obrac, drobno posiekac.
2. W plaskim nieduzym garnku zagrzac sok pomaranczowy. Wrzucic imbir, czosnek,
chilli i szalotke. Wymieszac, doprowadzic do wrzenia. Dodac przecier pomidorowy, cukier i ocet. Przykryc, gotowac na malym ogniu 5 min.
3. Make rozpuscic w zimnej wodzie. Powoli wlewac do sosu stale mieszajac. Zagotowac, posolic, zdjac z ognia. Sos taki moze byc podawany do krokietow i
krewetek w ciescie. Mozna nim tez zalac rybe, drobno pokrojone mieso i lekko
podsmazone jarzyny, a nastepnie zagotowac.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 23 "Sosy", strona 82.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności