<- Sos aioliLista potraw z grupy: SosySos Alfredo (do makaronu) ->

PDF Drukuj

Sos albert

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3855 razy.


Czas przygotow. 45 min.
korzen chrzanu (150 g),
150 ml bulionu,
200 ml smietany,
40 g bulki bez skorki,
zoltko,
lyzka musztardy,
lyzeczka cukru, sol, pieprz.

1. Korzen chrzanu ostrugac, oplukac, utrzec na tarce o malych otworach.
2. Utarty chrzan wlozyc do duzej miski. Dodac cukier, sol, wymieszac i zalac
niewielka iloscia wrzacej wody. Z tak przygotowanego chrzanu mozna zrobic
sos.
3. Zagotowac bulion, dodac utarty chrzan, gotowac na malym ogniu 20 min. Wlac
smietane, odparowac sos do 250 ml. Wlozyc pokruszona bulke, mieszac, gotowac
jeszcze 5 min, nastepnie zdjac z ognia.
4. Zoltko rozetrzec z musztarda, polaczyc sosem. Doprawic do smaku cukrem, sola, pieprzem i wymieszac. Sos przykryc, odstawic na 5-10 min. W tym czasie
sos zgestnieje i nabierze smaku.
- Jesli robimy sos z chrzanu konserwowego, nalezy go dobrze osaczyc na sicie.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 23 "Sosy", strona 58.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności