<- Sos barbecue żurawinowyLista potraw z grupy: SosySos bearnenski podstawowy ->

PDF Drukuj

Sos batarde

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1899 razy.


Czas przygotow. 15 min.
250 g masla,
3 lyzki maki,
600 ml zimnej wody,
2 zoltka,
lyzka soku cytrynowego,
sol, pieprz.

1. W garnku o grubym dnie roztopic na malym ogniu 60 g masla. Dodac make i nie
rumieniac wymieszac na jednolita puszysta mase. Wlac 600 ml lekko osolonej,
zimnej wody, dobrze wymieszac, by nie powstaly grudki. Trzymac na malym ogniu, stale mieszajac, az sos zgestnieje, nastepnie zdjac z ognia na minute.
2. W misce utrzec zoltka z lyzka zimnej wody.
3. Sos ponownie postawic na ogniu, dodac roztarte zoltka, wymieszac, ubijac
trzepaczka poczatkowo na malym ogniu, nastepnie na wiekszym, nie doprowadzajac do wrzenia.
4. Zdjac garnek z ognia, dodac do sosu lyzke soku cytrynowego i reszte masla.
Maslo dodawac po malym kawaleczku. Doprawic sola i pieprzem. Po dodaniu
masla sosu nie podgrzewac.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 23 "Sosy", strona 68.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności