<- Sos cebulowyLista potraw z grupy: SosySos cebulowy ->

PDF Drukuj

Sos cebulowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2888 razy.


Czas przygotow. 30 min.
200 g cebuli,
600 ml mleka,
50 g chleba bez skorki,
150 ml smietanki kremowej,
lyzka masla,
lisc laurowy, gozdzik,
1/4 lyzeczki galki muszkatolowej, sol.

1. Obrana i oplukana cebule zalac wrzacym mlekiem. Wrzucic gozdzik, lisc laurowy. Gotowac 20 min. Wlozyc chleb i dalej gotowac jeszcze 5 min. Wyjac lisc
laurowy i gozdzik, sos przetrzec przez sito lub zmiksowac.
2. Sos ponownie zagotowac, doprawic sola, galka muszkatolowa i smietanka. Jesli
jest zbyt rzadki, odparowac (powinien byc gesty). Przed podaniem wlozyc kawalek masla.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 23 "Sosy", strona 74.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności