<- Sos chaud-froid ciemnyLista potraw z grupy: SosySos chaud-froid pomaranczowy ->

PDF Drukuj

Sos chaud-froid jasny

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2818 razy.


Czas przygotow. 20 min.
400 ml esencjonalnego wywaru z kury,
200 ml smietanki kremowki,
2 lyzki masla,
2 lyzki maki,
25 ml wodki z winogron lub brandy,
25 ml porto,
2 lyzeczki zelatyny,
sol, pieprz.

1. Z maki i masla zrobic jasna zasmazke, rozprowadzic zimnym wywarem, mieszac i
gotowac tak dlugo, az sos zgestnieje. Dodac porto, wodke i zelatyne rozpuszczona w smietance. Doprawic sola i pieprzem. Wymieszac, przez chwile podgrzewac. Gotowy sos powinien byc gladki i gesty.
- Sosem oblewa sie podawane na zimno porcje miesa, ryby lub drobiu.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 23 "Sosy", strona 53.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności