<- Sos chrzanowy ze śmietaną i musztardąLista potraw z grupy: SosySos cumberland ->

PDF Drukuj

Sos csiki

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2018 razy.


6-8 porcji. Czas przygotow. 2 godz. 15 min.
150 g burakow,
80 g winnych jablek,
1 peczek dymki (tylko zielone czesci).
Marynata:
100 ml octu winnego,
100 ml wody,
1/2 lyzeczki cukru,
1/2 lyzeczki kminku,
1 maly kawalek chrzanu.
Majonez:
350 ml oleju,
100 ml bialego wina,
100 ml slodkiej smietany (ubitej),
2 zoltka,
sol, pieprz cayenne,
2 lyzki soku cytrynowego,
1 lyzeczka musztardy,
1 lyzeczka cukru,
(1 lyzka soku z marynowanych burakow).

1. Buraki umyc i ugotowac w osolonej wodzie. Wystudzic, obrac ze skory i pokroic na plastry.
2. Przygotowac marynate: zagotowac ocet z woda, dodac cukier, kminek i chrzan.
Pokrojone buraki zalac marynata i wstawic na kilka godzin do lodowki (w zamknietym sloiku).
3. Przygotowac majonez: zoltka, sol i pieprz ucierac lub ubijac trzepaczka, az
do zgestnienia. Nastepnie powoli wlewac olej i sok cytrynowy, przez caly
czas ucierajac. Gotowy majonez delikatnie wymieszac z musztarda, winem i
ubita smietana. (Mozna dodac 1 lyzke sosu, w ktorym marynowaly sie buraki.)
4. Jablka umyc, obrac. Buraki wyjac z marynaty i osaczyc na sitku. Buraki,
jablka i zielone czesci dymki drobno posiekac. Wszystkie posiekane skladniki
przelozyc do salaterki, zalac majonezem i dobrze wymieszac. Podawac do pieczonej wolowiny i sandacza a la Tihany.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona 72.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności