<- Sos marynarskiLista potraw z grupy: SosySos mięsno-grzybowy po genueńsku ->

PDF Drukuj

Sos meksykanski ostry

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2972 razy.


Czas przygotow. 1-2 dni.
100 g czerwonych papryczek chilli,
3 pomidory,
1 zielona papryka,
3 cebule,
1 glowka czosnku,
1/2 lyzeczki soli,
1/4 lyzeczki cayenne w proszku,
1 lyzeczka cukru pudru,
natka pietruszki,
3 lyzki oleju,
szczypta zmielonej kolendry,
sok z zielonej cytryny.

1. Chilli, pomidory i papryke umyc, osuszyc, drobno posiekac. Cebule i czosnek
oczyscic i pokroic. Tak pokrojone jarzyny wymieszac, przyprawic sola, cayene i cukrem pudrem.
2. Dodac posiekana natke pietruszki, olej mielona kolendre. Wymieszac i odstawic do lodowki pod przykryciem na 1-2 dni. Do sosu mozna dodac sok z zielonej cytryny.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 8.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności