<- Zaprażka biało zwykłaLista potraw z grupy: Sosy

PDF Drukuj

Zielony sos curry

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4185 razy.


Czas przygotow. 25-40 min.
500 ml mleka kokosowego (patrz "ogolne"),
zielona papryczka chilli,
gozdzik,
2 lodyzki trawki cytrynowej,
kawalek imbiru,
3 zabki czosnku,
2 galazki kolendry,
1/2 lyzeczki kminku,
lyzeczka startej skorki limu,
4 ziarna pieprzu,
lyzeczka ziaren kolendry,
lyzeczka pasty krewetkowej,
lyzeczka cukru,
lisc laurowy, 1/2 lyzeczki soli,
2 lyzki oleju.

1. Trawke cytrynowa i galazki kolendry oplukac, pokroic. Czosnek i imbir obrac,
posiekac, Zmiksowac na jednolita mase: trawke cytrynowa, galazki kolendry,
czosnek, imbir, kminek, pieprz, kolendre, paste krewetkowa, gozdzik, lisc
laurowy, skorke limu, sol i lyzke oleju. Papryczke chilli oplukac, przekroic
usunac nasiona, drobno posiekac.
2. Do garnka wlac lyzke oleju, wlozyc zmiksowana mase i posiekana chilli. Smazyc 2 min. Dodac mleko kokosowe i cukier. Gotowac na malym ogniu 10 min.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 23 "Sosy", strona 80.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Zielony sos curry a w składzie nie ma curry??!!
Nadesłał(a): AnonymuS <aaa@aaa.aaa> 2011-08-10 16:08:04

Bardzo rzadko liście curry występują w przepisie na sos curry. Jeśli masz na myśli "zioła curry" to składają się one z tego samego co masz wyliczone w przepisie. Polecam: http://pl.wikipedia.org/wiki/Curry
Nadesłał(a): MM 2011-08-10 16:08:26


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności