<- Boczek (lub żeberka) duszony z cebulą 25 minLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaBOCZEK GOTOWANY I DUSZONY ->

PDF Drukuj

Boczek duszony z kartoflami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3305 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz.
400 g chudego wedzonego boczku,
1 kg kartofli,
4 lyzki kwasnej smietany,
200 ml bulionu (moze byc z kostki),
tluszcz do smazenia,
sol.

1. Boczek oplukac, wlozyc do garnka. Zalac taka iloscia wrzacej wody, by nakryla boczek. Gotowac na malym ogniu ok. 1 godz, az bedzie miekki.
2. Boczek wyjac z wywaru, ostudzic, pokroic w plastry.
3. Kartofle obrac, umyc, pokroic w plasterki.
4. Natluszczony spod rondla wylozyc plasterkami kartofli, nalozyc na nie warstwe boczku i tak ukladac kolejne warstwy. Ostatnia warstwe ulozyc z plasterkow kartofli.
5. Potrawe zalac bulionem, dolac smietane, postawic na malym ogniu, dusic ok.
30 min. Podczas duszenia nie mieszac potrawy, by nie rozgniesc kartofli.
6. Uduszony boczek przelozyc na polmisek, podawac na goraco z kapusta kwaszona lub slodka zasmazana.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 29 "Wieprzowina", strona 42.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności