<- BOCZEK GOTOWANY I DUSZONYLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaBOCZEK NA OSTRO ->

PDF Drukuj

Boczek gotowany na parze

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3165 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 3 godz.
800 g chudego, surowego boczku,
1 glowka salaty,
100 g mielonego ryzu.
Marynata:
2 lyzki miodu plynnego,
2 lyzki sosu sojowego,
2 lyzki wodki,
1/2 lyzeczki przyprawy "5 zapachow" (przepis w rozdz."ogolne").

1. Boczek oplukac w zimnej wodzie, po czym osuszyc. Pokroic w poprzek wlokien
na plastry o grubosci 1 cm., a te w kwadraty o boku 4 cm.
2. Wszystkie skladniki marynaty starannie wymieszac ze soba. W mieszaninie tej
marynowac mieso przez 30 min.
3. Salate umyc, osaczyc i podzielic na pojedyncze listki.
4. Na rozgrzanej silnie patelni zrumienic (bez tluszczu) mielony ryz. Panierowac w nim kawalki boczku.
5. Siatke do gotowania na parze wylozyc liscmi salaty. Na nich ukladac panierowane kawalki boczku. Gotowac na parze przez ok. 2 godziny.
6. Podawac na goraco, razem z liscmi salaty, na ktorych boczek sie gotowal.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 72.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności