<- Cynaderki wieprzowe z kasząLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaCynadry wieprzowe ->

PDF Drukuj

Cynaderki z kasza

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2098 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz.
4-5 nerek wieprzowych,
300 g kaszy gryczanej,
1 lyzka masla,
1/2 lyzki maki,
50 g sloniny,
1 cebula,
120 ml madery,
500 ml bulionu,
sol.

1. Nerki starannie oplukac, obrac z blony, rozciac wzdluz, tak by nie przekroic
ich calkowicie, moczyc ok. 30 min w wodzie, nastepnie zagotowac, wyjac. Gdy
ostygna, pokroic je w cienkie talarki.
2. Cynaderki wlozyc do garnka, dodac drobno posiekana cebule, wlozyc maslo, dusic pod przykryciem na malym ogniu.
3. Gdy woda sie wygotuje, oproszyc cynaderki maka, przyrumienic, wlac bulion,
zamieszac, zagotowac. Na koniec dodac madere, dusic cynaderki, az beda miekkie.
4. Ugotowac na sypko kasze, stopic slonine, polac nia kasze i podawac razem z
cynaderkami.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 29 "Wieprzowina", strona 84.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności