<- Duszona wieprzowinaLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaFarsz pasztetowy z wątróbką do prosięcia (inny przepis) ->

PDF Drukuj

Fabada

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2748 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3 godz. 45 min.
500 g duzej bialej fasoli,
150 g kiszki krwistej,
250 g boczku,
150 g kielbasy z papryka,
150 g kielbasy mysliwskiej,
100 g suszonej szynki serrano,
1 nozka wieprzowa,
125 ml oliwy,
1 duza cebula,
1 lisc laurowy,
1 lyzeczka czerwonej papryki,
2 zabki czosnku,
woda, sol.

1. Fasole oplukac, zalac zimna woda i odstawic na 3-4 godz. Odlac tyle wody, by
fasola w garnku byla ledwie zakryta. Postawic na malym ogniu. Gdy sie zagotuje dolac 100 ml zimnej wody, by przerwac wrzenie. Czynnosc te powtorzyc 3
razy.
2. Cebule i czosnek obrac i oplukac. Cebule pokroic w cwiartki.
3. Nozke oczyscic i umyc, pokroic na kawalki. Boczek umyc i pokroic w duze kostki (3 cm).
4. Fasole ponownie zagotowac, dodac cebule, czosnek, oliwe i plaska lyzeczke
papryki. Po 15 min dodac do fasoli pokrojona nozke i boczek. Gotowac 30 min
czesto mieszajac. Dodac kielbasy i gotowac pod przykryciem na malym ogniu.
Pod koniec gotowania dodac kiszke.
5. Przed podaniem mieso i wedliny pokroic na porcje. Podawac na glebokim polmisku. Fabada powinna byc gesta.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 60.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności