<- Gorąca wieprzowina w piwieLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaGotowana szynka zapiekana z ryzem ->

PDF Drukuj

Gotowana szynka obsmazana w ciescie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2733 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3,5-4,5 godz.
600 g szynki surowej,
2 jaja,
3-4 lyzki maki,
3 lyzki oleju,
10 ziaren ziela angielskiego,
10 ziaren pieprzu,
2 liscie laurowe,
sol.

1. Szynke oplukac w letniej wodzie, wlozyc do rondla lub garnka, zalac taka
iloscia zimnej wody, by cala byla zakryta. Dodac ziele angielskie, pieprz i
liscie laurowe, osolic. Gotowac na malym ogniu 3-4 godz, az stanie sie miekka. W czasie gotowania szynke czesto odwracac, uzupelniajac wygotowywujaca
sie wode.
2. Ugotowana szynke zostawic w wywarze. Gdy ostygnie, wyjac z wywaru. Pokroic
ja na niezbyt cienkie plastry.
3. Przygotowac ciasto: make przesiac, wsypac do kubka. Wymieszac z jajami i sola na jednolita mase. Wyrabiac tak dlugo, az ukaza sie pecherzyki powietrza.
4. Na patelni rozgrzac tluszcz. Nabijac platy szynki na widelec, zanurzac w
ciescie i klasc na patelnie. Smazyc po 2-3 min z kazdej strony. Gdy sie zrumienia, przelozyc na ogrzany polmisek. Podawac z sosem musztardowym lub z
surowka.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 29 "Wieprzowina", strona 34.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności