<- Gotowana szynka obsmazana w ciescieLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaGotowane nozki obsmazane ->

PDF Drukuj

Gotowana szynka zapiekana z ryzem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2000 razy.



Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
1 kg szynki wedzonej, gotowanej.
250 g ryzu,
500 ml bulionu,
1 lyzka masla,
1 lyzka tartego parmezanu,
1 jajo,
2 lyzki tartej bulki,
szczypta galki muszkatolowej.
Sos:
150 g pieczarek,
1 lyzka masla,
1 lyzka maki,
2 zoltka,
1 lyzka smietany,
1 mala cebula,
250 ml bulionu (moze byc z kostki),
1 lyzeczka octu,
sol, pieprz.

1. Usunac z szynki skorke i nadmiar tluszczu, nastepnie wlozyc ja do okraglego,
zaroodpornego naczynia.
2. Wlac bulion do garnka, doprowadzic do wrzenia, wsypac ryz, gotowac na malym
ogniu 17 min. Ugotowany ryz wymieszac z maslem, parmezanem i jajkiem.
3. Oblozyc szynke ryzem, wyrownac, wygladzic, posypac tarta bulka wymieszana z
utarta galka muszkatolowa, wstawic do piekarnika. Piec 20 min w temp. 200żC.
4. Przyrzadzic sos pieczarkowy: pieczarki oczyscic, przyciac trzony, oplukac,
obrac ze skorki. Pokroic w cienkie paseczki. Cebule obrac, drobno posiekac,
dolozyc do pieczarek, dodac maslo, dusic razem 15 min. Gdy pieczarki beda
miekkie, oproszyc maka, rozprowadzic zimnym bulionem, zagotowac, doprawic
sola, octem i pieprzem, nastepnie polaczyc ze smietana i zoltkami. Sos podac
oddzielnie w sosjerce.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 29 "Wieprzowina", strona 32.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności