<- Kotlet schabowy po wrocławskuLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaKotlety kowbojskie ->

PDF Drukuj

Kotlety duszone w sosie musztardowym

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4487 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
750 g schabu,
1 lyzka musztardy,
1 lyzeczka octu,
4 lyzki smietany,
2 lyzki maki,
200 ml bulionu (moze byc z kostki),
3-4 korniszony,
tluszcz do smazenia,
sol, pieprz.

1. Mieso oplukac, odkroic nadmiar tluszczu, odciac kosci kregoslupa, pozostawic
przy miesie kostki zebrowe. Kotlety odcinac rownolegle do zebra, tak by kazda porcja byla z kostka. Kostki oczyscic z blonki. Mieso niezbyt silnie pobic tluczkiem, nadac kotletom ksztalt owalny. Osolic, natrzec pieprzem,
oproszyc maka i obrumienic z obu stron na rozgrzanym tluszczu.
2. Podsmazone kotlety przelozyc do garnka, podlac bulionem. Przykryc, dusic na
malym ogniu 30-40 min.
3. Pod koniec duszenia dodac ocet, pokrojone korniszony, musztarde i smietane.
Wymieszac, gotowac 5 min. Jesli sos jest za gesty, rozrzedzic bulionem lub
woda. Podawac na okraglym polmisku oblane sosem, z pieczonymi kartoflami lub
frytkami i zielona salata. Reszte sosu podac w sosjerce.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 29 "Wieprzowina", strona 72.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
nie złe sprubuje.
Nadesłał(a): amator <mirek.kierowca@vp.pl> 2006-07-30 14:07:36


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności