Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 7201 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.
500 g szynki surowej,
150 g cieleciny,
150 g szynki wedzonej,
1 pietruszka,
1 cebula,
3-4 pieczarki,
1 zabek czosnku,
250 ml czerwonego wina,
tluszcz do smazenia,
sol, pieprz.
1. Pietruszke obrac, oplukac, pokroic w cienkie paseczki. Cebule i czosnek obrac, drobno posiekac. Pieczarki oczyscic, przyciac trzony, oplukac. Kapelusze obrac ze skorki, pokroic w cienkie paseczki.
2. Szynke oplukac, oczyscic z nadmiaru tluszczu, pokroic na kotlety, rozbic
tluczkiem. Osolic, oproszyc pieprzem, podsmazyc na goracym tluszczu, wyjac.
Na tym samym tluszczu usmazyc cebule, pietruszke, pieczarki i czosnek.
3. Pokroic w cienkie plasterki cielecine i wedzona szynke. Wylozyc nimi dno
garnka. Polozyc na nie kotlety wraz z cebula, czosnkiem, pieczarkami i pietruszka. Dodac sol i pieprz, podlac woda, dusic pod przykryciem na malym ogniu ok. 30 min. Gdy kotlety beda na pol miekkie, wlac wino, wymieszac i dusic jeszcze ok. 30 min.
4. Gotowe kotlety przelozyc na ogrzany polmisek, polac sosem. Podawac z makaronem, kartoflami puree, szpinakiem lub fasolka.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 29 "Wieprzowina", strona 74.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach